Nabiranje smrekovih vršičkov

Nabiranje smrekovih vršičkov

Prišel je čas za nabiranje smrekovih vršičkov. Vsi vemo, da je smrekov sirup zdrav in bogat z vitaminom C, magnezijem in kalijem. Pa vednar si ne vzamemo čas, da bi meseca maja zakorakali v gozd in sami nabrali vršičke. Sama izdelava sirupa je tako enostavna, da bi ta sirup lahko imeli doma čisto vsi. 

Nabiranje smrekovih vršičkov

No, pri nas je to skoraj že običaj. Ko sama opazim, da so smrekovi vršički, potem hitro organiziram en lep sončen vikend, da gremo kot družina po vršičke. Seveda se kdaj kdo pritožuje, ko pa smo vsi skupaj v gozdu, še kako uživamo. Tako vsako leto nabremo približno toliko vršičkov, da iz njih dobimo približno 3 litre smrekovega sirupa. Še posebej prav nam pride jeseni in pozimi, ko so na vrsti prehladi.

Letos smo šli smrekove vršičke nabirat na planino. Kako lepo je bilo, ko smo uživali na svežem zraku. Prav z užitkom si nabiral smrekove vršičke, ker si dihal ta čisti in sveži zrak. Žalostno je, da vse več in več pozabljamo, kako nam narava ponuja zdravilne stvari, mi pa jih enotavno ne vidimo. Pojdite meseca maja v gozd in naberite smrekove vršičke. Boste videli kako vam jeseni ne bo žal, ko boste prvič prehlajeni in boste imeli v hladilniku zdravilo. 

Sama jih nabiram že 5 let in vem, da jih bom nabirala še vsako leto. Včasih jih naberem ogromno in jih podarim prijateljicam. Sem pa že naredila tudi to, da sem sama pripravila veliko smrekovega sirupa in sem pozimi imela prekrasno darilo za prijateljice in sodelavce. Smrekovega sirupa sredi zime je bil vesel vsak. Še posebej zato, ker je bil domač in zdravilen. Tako imam pripravljeno zdravilo, ko v službi kdo zakašlja.